Baskı teknikleri hem yapılan resimleri çoğaltmak için kullanılır, hem de farklı uygulama imkanları sağlayarak resim sanatında önemli bir yer tutar. Mono baskı tek sefer için uygulanan bir yöntemdir. Bu basit ve eğlenceli yöntemle, çocuğunuz ile eğlenirken, onun temel baskı mantığını kavramasını da sağlayabilirsiniz.
Öncelikle, silinebilir, mümkünse cam ve tek renk bir alan üzerinde, maskeleme bandı ile boyayacağı alanı sınırlandırmanız gerekiyor. Bu sınırlandıracağınız alanı elinizdeki kağıt boyutuna göre belirlemelisiniz ve bu alan kağıt boyutundan küçük olmalıdır.
Çalışma sırasında, sınırlandırdığınız yüzeyin üzerine çocuğunuz, su bazlı boyalar ile istediği gibi resmini yaparak baskı alınacak mono kalıbı oluşturur. Çocuğunuz, yaptığı resim bittiğinde beyaz veya renkli bir kağıdı alarak, resmi ortalayıp üzerine yapıştırarak baskısını almaya başlar. Kağıdın üzerinden eliyle bastırarak boyanın kağıda iyice geçmesini sağlamasını konusunda yardımcı olabilirsiniz. Bastırma işleminden sonra kağıdın bir ucundan tutarak yüzeyden ayırdığında, yaptığı resmin ayna tersinin kağıt üzerine geçtiğini görecektir. Bu çalışma farklı renklerde farklı dokularda kağıtlara baskı alınarak çeşitlendirilebilir.
Çalışma yüzeyini ıslak bir bez ile silip temizlerseniz, çocuğunuz farklı resimler yapıp yeni baskılar alabilir.
Kullanabileceğiniz malzemeler:
- Cam veya plastik silinebilir tek renk bir yüzey
- Farklı renklerde resim kağıtları
- Su bazlı boyalar (akrilik, parmak boyası vb.)
- Farklı kalınlıklarda fırçalar, çubuklar
- Maskeleme bandı
- Bez
Püf 🙂 noktalar:
- Silinebilir yüzey olarak cam veya plastik bir yüzey kullanabilirsiniz. Eğer şeffaf bir yüzey olursa altına koyacağınız beyaz bir kağıt çocuğunuz için iyi bir uygulama yüzeyi oluşturacaktır.
- Sınırlandırdığınız alanın içine çocuğunuz fırça ile boyayarak, damlatarak, boyaların üzerini çizerek dilediği gibi resmini yapabilir.
- Çocuğunuz aynı resmin üzerinde boya bitene kadar birden çok baskı alabilir ya da aynı kağıda farklı resimleri üst üste basmayı da deneyebilir.
Çizgi Çocuk Atölyesi